top of page

MINUSTA

Kuvataiteilija Heta Saarelainen

Heta Riina Saarelainen (s. 1974) on Naantalissa asuva kuvataiteilija. Hän on valmistunut Turun Piirustuskoulusta vuonna 1999 pääaineenaan maalaus. Hän on erikoistunut suurikokoisiin akryylimaalauksiin, joissa väri on keskeisessä osassa. Saarelainen on pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. Turun Taidemuseossa ja Wäinö Aaltosen museossa sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin kotimaassa, Venäjällä ja Mosambikissa. Saarelainen on Suomen Taidemaalariliiton jäsen.

Minulle ihmisenä olo ja ympäröivä maailma ovat jokapäiväinen ihme ja maalaaminen keino tutkia ja lähestyä tätä ihmettä.Mitä pidemmälle kuljen, sen syvemmäksi paljastuu elämän ristiriitaisuus ja runsaammaksi sävyjen kirjo.

Minua kiehtoo elämän kerroksellisuus. Sen rakentuminen eri aikakausien samanaikaisesta olemassaolosta sekä kaiken aikaa vierellä kulkeva arvoituksellisuus, ihmisjärjen vastaisuus, jossa kehityksen ja kasvun päämäärä näyttääkin lopulta olevan elämästä luopuminen. Minua kiehtoo tämä tarkoituksenmukainen mielettömyys, kaiken katoavuus ja sen kautta syntyvä jatkuvuus.

Elävään elämään ei mahdu sovinnaisuuksia, joihin ruumiin ja hengen, tunteen ja älyn erillään pitäminenkin kuuluu. Taiteilija on synnyttänyt maalauksiin samanaikaisesti lumoavan ja vavahduttavan kontrastin materiaalin ja immateriaalin välille.

ANNA KORTELAINEN

Luonnossa ihmisen elämä nivoutuu lohdullisella tavalla osaksi suurta kiertokulkua. Töissäni yhdistän luonnonvoimat mielen ja ruumiin tuntemuksiin. Vähintäänkin yhtä tärkeää, kuin se mitä näkyy maalauspohjalla, on se suurempi kuva joka jatkuu teoksen rajojen ulkopuolella. Tavoitteenani on vangita maalauksiini yhtä aikaa rajallinen ja avaruudellinen hetki ikuisuutta.

Työn lopullinen muoto rakentuu pitkälti vasta itse tekoprosessin aikana. Maalausprosessissa tervetulleita ovat eteenpäin vievät virheet ja sattumat. Maalaaminen on minun osani tutkia elämän peruskysymyksiä, sen selittämätöntä mielekkyyttä. Tarvitaan paljon hiljaisuutta, kiireettömyyttä, joka ei vaadi ansaitsemistaan, paljon maalia, että ymmärtää mistä on luovuttava.

Saarelaisen dramaattiset teokset ovat kuin välähdyksiä maailmankaikkeuden synnystä, alkuräjähdyksestä keskellä pimeää tyhjyyttä. Aine tiivistyy olemattomista hiukkasista kosmisen kaaoksen pyörteissä.

ANU TILANDER

bottom of page